zaterdag 10 maart 2012

Leven met natuurgeweld.

Ze zijn er vroeg bij met het tornado seizoen dit jaar. Normaal loopt dat van april tot pakweg juni, maar in 2012 zijn er al sinds januari dodelijke stormen in de Verenigde Staten gesignaleerd. De beelden die na zo’n storm de wereld worden ingestuurd zijn dan ook hallucinant. Opengereten huizen, auto’s en bussen die als speelgoed werden weggegooid en ontroostbare mensen die in die gigantische puinhoop naar nog bruikbare dingen of dierbare herinneringen zoeken. 
Het aantal dodelijke slachtoffers dat weer te betreuren valt is dit jaar al bijzonder hoog en voor ons Europeanen, is het moeilijk te vatten wat het betekent om ieder jaar opnieuw met zoveel natuurgeweld te moeten leven. Meer nog, ik heb de indruk dat de berichten van tornado’s en de gevolgen daarvan een beetje aan mij voorbijgingen voor ik het zelf in Texas ‘aan de lijve’ heb ondervonden, want hoewel Houston net even buiten de grote gevarenzone van ‘tornado alley’ ligt, kregen wij toch ook regelmatig zwaar weer.

Maar daar leer je mee leven en je neemt je voorzorgsmaatregelen, zoals weten welk deel van het huis het meest geschikt is om te schuilen en een doos met een klein noodrantsoen, een radio en een zaklamp klaar hebben staan voor het geval dat. Het is ook daarom dat de pick-up zo populair is. Zo kan je in geval van nood je hebben en houden opladen om er met je gezin vandoor te gaan. Maar zoals ik al zei is dat voor Europeanen moeilijk te vatten en wij hebben dat, als groentjes, dan ook echt moeten leren.
Tijdens onze eerste grote storm was de dochter toevallig bij een vriendinnetje gaan slapen en toen ik haar de volgende dag ging ophalen kreeg ik dan ook prompt de vraag of ook wij de ganse nacht naar ‘The Weather Channel’ hadden gekeken.  Op die zender kan je de storm tot op zes minuten na volgen via de radar en blijkbaar was er die nacht, op slechts dertig mijl van onze woonplaats, een tornado gepasseerd.  Onze buren hadden dus doodongerust de ganse nacht ‘stand by’ gestaan en de bewegingen van de tornado met argusogen gevolgd. Wij wisten wel dat het hevig stormde en waren het huis rond gegaan, maar dat het zo erg was, daar waren wij ons helemaal niet van bewust. Dat gerust gevoel was samen met die eerste stormachtige nacht jammer genoeg verdwenen en bij het volgende noodweer hielden ook wij de berichtgeving rond de storm en mogelijke tornadovorming nauwlettend in het oog. Maar die doos hebben wij gelukkig nooit moeten gebruiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten