donderdag 26 september 2013

Over toeters en bellen

Ik las in de krant dat de overheid maatregelen wil nemen tegen geluidsoverlast van het verkeer en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik woon zelf op een heel druk kruispunt en ik kan er van meespreken, van die geluidsoverlast. Dat wist je op voorhand, zal u wellicht zeggen en ja dat is inderdaad zo maar hoe hinderlijk die geluidsoverlast wel kan zijn of de impact daarvan heb ik toch een beetje geminimaliseerd tijdens mijn overwegingen.
Zo hebben wij ’s morgens en ’s avonds enorm veel last van het spitsverkeer en tussendoor passeert er ook behoorlijk wat rollend materieel want het is niet alleen een druk verkeerskruispunt maar ook een zeer drukke invalsweg. Dagelijks razen hier tientallen ambulances, MUG’s en brandweerauto’s voorbij en mijn gehoor is al zo getraind dat ik die drie op basis van hun getoeter perfect uit elkaar kan houden. De politie kampeert hier vlak om de hoek dus ook zij passeren regelmatig.
’s Nachts met open raam slapen is eigenlijk niet te doen, ook weer wegens dat lawaai. Blijkbaar begint de ochtendspits al ongeveer om half zes en het gebeurd meer dan eens dat ik daarvan wakker word. En dan hebben we het nog niet eens over de jongens met hun boom box die ons ’s nachts per se van hun muziek willen laten meegenieten of de straatraces die hier regelmatig worden gehouden om maar te zwijgen over de brommers en moto’s die volgens sommigen alleen cool zijn als ze enorm veel lawaai produceren.
Zo’n stil elektrisch ding lijkt mij plots enorm aantrekkelijk was het niet dat daar nog een stevig prijskaartje en de nodige beperkingen aanhangen... .

4 opmerkingen:

 1. Wij wonen langs de ringweg van Amsterdam en onder de aanvliegroute van vliegveld Schiphol, dus dat is ook vaak herrie maar je raakt er uiteindelijk aan gewend.

  Van de ringweg horen we het suizende geluid van rijdende auto's, dat typerende geluid van scheurende motoren en de gillende sirene's van allerhande hulpdiensten. En de vliegtuigen, tja om de zoveel minuten komen die hier over, maar soms hoor ik het niet eens meer. Het is vaak afhankelijk van de wind of de ringweg horen. Soms hoor je helemaal niets, maar dat is vrij uniek, komt niet vaak voor.

  Maar af en toe kan ik er ook helemaal gek van worden hoor. Ik kan me dus wel voorstellen hoe het zou zijn om aan een drukke kruising te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is waar, je wordt dat gewoon maar ik denk toch dat je daar onbewust last van heb.

   Verwijderen
 2. Dat was één van de redenen waarom wij onze woning verkochten en iets meer op de buiten gingen wonen. Soms kunnen we muziek horen van een naburig dorp dat zijn jaarlijkse kermis heeft (een dorp 4 km verderop :-) ) velden zijn anders wel de max en stilletjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén keer per jaar, zalig! Zo landelijk moet voor mij nu ook weer niet maar een beetje minder zou welkom zijn :-)

   Verwijderen